I väntan på ett gränserna öppnas

Det är inte alltid det blir så som man tänkt.

För egen del var planen att jag och Theodora ( vår nyinköpta Wasa 55:a) skulle segla till Trawemunde, lastas på en trailer till Koper i Slovenien för att därefter segla till vår hemmahamn på Halki sydväst om Rhodos, planen var att detta skulle ske i mitten av april.

Men likt många andra måste planerna justeras, det gäller att gilla läget och att sitta lugnt i båten, faktum är att dessa ändrade planer är för oss en välsignelse.

Inte minst på grund av att det kräver tid att bekanta sig med en ny båt och att sätta sig in i hur allt fungerar.

Denna värdefulla tid finns nu att tillgå, en ny stående rigg är på plats, en bälg till motordrevet har installerats och nya ledningar för gasol är på gång, allt detta handlar om krav från försäkringsbolaget.

I skrivande stund är allt fixat och klart, båten ligger tryggt i hamn vid Gunnebo båtklubb, om någon vecka eller två forslas båten till en hamnplats i Västervik, där hon får vila tills dess att gränserna öppnas.

Som det ser ut just nu kommer våra kommersiella seglingsveckor att ta ett sabbatsår, denna sommar kommer vår nyanskaffade segelbåt (Wasa 55) endast att nyttjas för privat bruk, vilket i sig inte utesluter att ”släkt och vänner” mönstrar på och gör oss sällskap på böljan blå.

Tilläggas bör att innan båten kommer på plats på Halki, finns det möjlighet att mönstra på som ”matros” på en delsträcka längs den Kroatiska kusten via Albanien, Korfu, Korintkanalen och vidare mot Halki.

Som sagt, vill du mönstra  på en vecka eller fler i tidsspannet från slutet av April fram mot mitten av Maj, är det bara att höra av sig.

Under ett antal år har jag hyrt segelbåt för att erbjuda vänner och vänners vänner oförglömliga seglingsveckor i Medelhavet, alla dessa veckor har varit helt underbara och jag minns dem med stor glädje.
Eftersom detta med att hyra båt är väldigt kostnadskrävande och omständligt, har vi landat i ett beslut om att investera i en egen båt, vilket blev verklighet för några veckor sedan då vi köpte en Wasa 55:a i Västervik.
Denna segelbåt byggdes i endast 67 exemplar och betraktas som ”havets vinthund”, båten är 44 fot lång men endast 2.5 meter bred, med andra ord är båten oerhört smäcker och byggd för segling, trots dess slanka linjer finns det tre dubbelhytter och två stickkojer.
Denna båt kommer att seglas ner till vår lilla ö Halki i Grekland under våren/försommaren 2020, där det bland annat handlar om att segla inomskärs längs den Kroatiska kusten, via Corfu, Lefkas, Korintkanalen och vidare ner mot Halki.
Hör av dig om du vill segla med under några av dessa veckor, tilläggas bör att du kan kombinera segling med boende i vårt lilla underbara hus på Halki, där du bor på land men utnyttjar vår segelbåt till olika dagsutflykter till underbara platser, vikar, stränder och laguner runt vår underbara ö.
Hör gärna av dig i tid eftersom dessa seglings- och boendeveckor har en tendens att bli uppbokade relativt snabbt, inte minst med tanke på att själva prisbilden ligger långt under det normala.

Denna seglingsvecka bjöd på det mesta, vädret var stabilt med sol och blå himmel men vindarna växlade från stiltje till kuling, sista dagens långfärd från Tilos till Rhodos bjöd på en underbar segling i en behagling slör med vind runt 10 sekundmeter.
Denna vecka hade vi en relativt står båt, en 46 fots Bavaria som seglade förträffligt,enda missödet var att vi förlorat en fender men besättningen var solidarisk och delade på kostnaderna för inköp av en ny.
Hör av dig om det suger i seglingstarmen!