Båt och inredning

Wasa 55 är en väldigt unik och speciell segelbåt, båten byggdes i endast 67 exemplar och när den första båten ”Ragnarök lll” tävlade i ”Tjörn runt” med 900 startande båtar var hon först i mål och satte banrekord, först i mål var hon därefter fyra år i rad.

Havets Lamborghini

 Båten är helt enkelt byggd för segling och när den gamle konstruktören Harry Becker tillsammans med sin yngre kollega Leif Ängermark ritade båten, hämtade de inspiration ifrån den klassiska Skärgårds 55:an.
Målsättningen med konstruktionen vara att Wasa 55:an skulle vara en båt som tåldes att seglas på havet, hade ståhöjd och kunde hanteras av en person samt att hon gjorde minst 10 knop redan i 7 m/s.
Wasa 55 är med andra ord havets motsvarighet till vägarnas Lamborghini, att äga en sådan raritet  och att dessutom få stå vid rodret på en färd mot Medelhavets turkosblåa vatten, är mer än man kan drömma om.

Drömmen blev sann när jag skrev kontrakt med Lennart Gustafsson i Västervik, som ägt och omsorgsfullt vårdat en Wasa 55:a som har serienummer 33, båten står nu ”inomhus” i väntan på att framöver befinna sig i sitt rätta element.

Denna Wasa 55:a har inga större renoveringsbehov, däremot finns det ett behov av att anordna en "peke" i fören där ett ankare kan få vila och droppas vid behov. Det förhåller sig nämligen som så att i Medelhavet så backar man in båten till bryggan, och att man släpper ett ankare som håller båten på plats. Denna anordning är dessutom väldigt praktiskt när man ligger "på svaj" i en lagun. Skulle jag köpa en "peke" som är förberett för ankare skulle det kosta mig cirkus 13.000 sv. kr. Varför jag lät tillverka en "peke" föl egen hand i prima svenskt ek.

Vikbar landgång

Därutöver finns det ett behov av att tillverka en slags landgångsplanka av praktisk art, vilket i sin tur innebär en landgång som är stationerad på båten och som är av vikbar natur. Denna skapelse har jag tillverkat i två olika exemplar, dels en vikbar landgång i kärnfuru ifrån 1700-talet och en i materialet alliminium och furu.

Vikbar landgång nr 2

Virket till denna landgång är av allra högsta kvalitet, det handlar om svenskt kärnfuru där årsringarna ligger mellan 15-30 årsringar per centimeter, tilläggas bör att måttet för svensk fönstertillverkning ligger mellan 5-10 årsringar per centimeter.